Bár Matthew Perry halála körül nem csitulnak a pletykák, miszerint tudatos öngyilkosságot követett el, az orvosszakértői jelentés szerint a színész a rendszeresen kapott ketamin-infúziókból rekreációs céllal vehette be a halálos dózist.

A szer felezési ideje, vagyis az az idő, ami alatt a vérbe jutott gyógyszer koncentrációja a felére csökken, nagyjából négy óra.

Matthew Perry, a „Jóbarátok” sorozat sztárja 2023. október 28-án, 54 éves korában hunyt el. A boncolási jelentés szerint halálát „ketamin akut hatásai” és fulladás okozhatták. A jelentés megjegyezte, hogy Perry ketamin-infúziós terápiában részesült, amelyet általában depresszió, szorongás, és más mentális problémák kezelésére használnak.

Azonban a halálakor a szervezetében lévő ketamin nem származhatott ebből az infúziós terápiából, mivel a gyógyszer felezési ideje három-négy óra, vagy annál is kevesebb. Emellett a színész szervezetében opioid buprenorfin is volt, amit a boncolási jelentés a halálában szerepet játszó tényezők közé sorolt. Perry évtizedekig küzdött alkoholbetegséggel és drogfüggőséggel, erről pedig többször is beszélt nyilvánosan

Jóbarátok sztárja a ketamin mellett tesztoszteron injekciókat, antidiabetikus gyógyszert és fogyókúrás ammoxifent is szedett, valamint nikotinos nyalókát is fogyasztott. Utóbbit azért, hogy megpróbáljon leszokni a cigarettáról, ugyanis mint azt az asszisztense elárulta, Perry napi két doboz cigarettát szívott.

  Közel két milliárd sérelemdíj a dunai tragédia ügyében - nem jogerős

Mi az a Ketamin?

A ketamin egy gyors hatású érzéstelenítő, amelyet elsősorban állatgyógyászatban és emberi orvoslásban használnak. Eredetileg altatószerként fejlesztették ki, és gyakran használják sebészeti beavatkozásoknál és fájdalomcsillapításra. Továbbá, a ketamin pszichoterápiában is alkalmazható bizonyos esetekben, például súlyos depresszió kezelésére.

A ketamin disszociatív tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy elszakíthatja a felhasználó tudatát a testérzésektől vagy a környezettől. Ez az elszakadás hallucinációkat és megváltozott tudatállapotot eredményezhet. Ezek a hatások teszik népszerűvé a szert bizonyos körökben mint rekreációs drogot.

Fontos megjegyezni, hogy a ketamin használata veszélyes lehet, különösen nem orvosi körülmények között, mivel túladagolása súlyos egészségügyi problémákhoz, beleértve a légzésdepressziót és szív- és érrendszeri problémákat is okozhat. Az orvosi használat során a ketamin adagolását és hatásait szigorúan ellenőrzik, hogy minimalizálják a kockázatokat.

Az illegális használat során a ketamin gyakran nem tiszta formában kerül forgalomba, ami további kockázatokat jelenthet. A ketamin használata pszichológiai függőséget is okozhat, és különösen veszélyes lehet azok számára, akik már rendelkeznek mentális egészségügyi problémákkal vagy drogfogyasztási előzményekkel.


Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .