A NASA Voyager 1 űrszondája 2023 novembere óta folyamatosan olyan rádiójeleket küld a Földre, ami nem tartalmaz használható adatokat – írja a NASA

Úgy tűnik, hogy a probléma forrása a három fedélzeti számítógép egyikében, a repülési adatok alrendszerében (FDS) van, amely a tudományos és mérnöki adatok becsomagolásáért felelős, mielőtt azokat a telemetriai modulációs egység elküldi a Földre.

2024 március 3-án ez megváltozott és újra értelmezhető jeleket kezdett el sugározni.

Ez az új jelzés a Voyager 1-nek március 1-jén küldött parancs eredménye. A csapat által „bökésnek” nevezett parancs célja, hogy óvatosan felszólítsa az FDS-t, hogy próbáljon ki különböző szekvenciákat a szoftvercsomagjában, arra az esetre, ha a probléma megoldható lenne. egy sérült szakasz körül.

Mivel a Voyager 1 több mint 24 milliárd kilométerre van a Földtől, 22,5 óra szükséges ahhoz, hogy egy rádiójel elérje az űreszközt, és további 22,5 óra, amíg a szonda válasza eléri a földi antennákat. Így a csapat március 3-án megkapta a parancs eredményét. Március 7-én a mérnökök elkezdtek dolgozni az adatok dekódolásán, és március 10-én megállapították, hogy azok memóriakiolvasást tartalmaznak.


Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .