A Fővárosi Törvényszék 2024. február 28-án elsőfokon 1 milliárd 827 millió forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte azt a két hajótársaságot, amelyek érintettek voltak a 2019. május 29-én történt dunai hajóbalesetben.

A magyar jogtörténetben – a vonatkozó emberi tragédia mértékét illetően – ez idáig egyedülálló polgári peres eljárást 78 felperes indította. A bíróság az ítéletében – a genfi egyezmény és a polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezéseit alkalmazva – úgy határozott, hogy az alperes hajótársaságok megsértették a túlélők élethez és egészséghez fűződő, valamint az áldozatok legtöbb hozzátartozójának teljes családban éléshez fűződő személyiségi jogát. A keresetlevélben összesen 4 milliárd forint sérelemdíj megfizetését kérték a felperesek, azonban a bíróság végül összesen 1 milliárd 827 millió forint sérelemdíjat ítélt megalapozottnak, amelynek egyénre szabott összegeit alapvetően a rokonsági fokok alapján határozta meg. A legkisebb összeg 3 millió, míg a legnagyobb 80 millió forint volt felperesenként. Négy hozzátartozó keresetét a bíróság a távoli rokonság miatt és a jogilag releváns sérelem hiányában elutasította.

Az ítélet nem jogerős. A feleknek az írásba foglalt ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül van lehetősége fellebbezésre.

Címlalap: Kemenymate – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0,

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .