Az oroszországi Kurszk régió elleni offenzíva kockázatai és jutalmai – írja Michael Kofman and Rob Lee a Foreign affairs oldalán.

Augusztus 6-án Ukrajna merész offenzívát indított Oroszország Kurszk régiója ellen, a meglepetés és a gyorsaság erejét kihasználva gyorsan áthatolt az orosz védelmi vonalakon. Azóta Ukrajna jelentős orosz területet foglalt el, és több száz orosz katonát ejtett foglyul. Három héttel az offenzíva megkezdése után az ukrán erők még mindig tartják a területet, és folytatják a támadó műveleteket. Úgy tűnik, céljuk egy védhető pufferzóna kiépítése Oroszország területén belül.

Ez az offenzíva átmenetileg megváltoztatta a háborúról szóló borúlátó narratívát, de Kijevnek most el kell döntenie, hogyan használja ki ezt a kezdeti sikert. Az offenzíva eddig nem vonzott jelentős orosz erőket Ukrajna keleti régióiból, és nem világos, hogy Ukrajna vezetői miként kívánják ezt a taktikai sikert stratégiai vagy politikai előnyökre váltani. Bár az offenzíva lehetőségeket kínál, jelentős kockázatokat és költségeket is magában hordoz. Eddig Ukrajna vegyes egységekkel hajtotta végre műveleteit, összesen mintegy 10 000–15 000 katonával, beleértve reguláris dandárok és ukrán különleges erők egységeit. Ezek Ukrajna legjobb és legtapasztaltabb csapatai közé tartoznak, főként az elit légi rohamerők tagjai. Egyes egységeiket Donyeckből és Harkivból vezényelték át, ahol az orosz előrenyomulás ellen harcoltak.

Az erőforrások átcsoportosításával Ukrajna arra fogad, hogy a 750 mérföld hosszú frontvonal többi része nem omlik össze, és hogy a Kurszkban végzett műveletek előnyei meghaladják a máshol elszenvedett veszteségeket. A katonai vezetés azt is remélte, hogy az offenzíva orosz erőket von el a keleti frontvonalakról, azonban Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint Oroszország inkább fokozta erőfeszítéseit, és legkészebb egységeit a donyecki Pokrovszk frontjára irányította. Politikai szempontból Ukrajna valószínűleg arra számít, hogy elég hosszú ideig képes lesz megtartani Kurszkot, hogy alkualapként használhassa, ha Kijevet nyomás alá helyeznék a tárgyalások megkezdésére.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .