Home / Hírterjesztő / A Heimlich-fogás

A Heimlich-fogás

A Heimlich-fogás egy elsősegélynyújtási technika, amelyet fulladás esetén alkalmaznak, hogy eltávolítsák az elzáródást okozó tárgyat az érintett személy légútjából. Az eljárás Dr. Henry Heimlich amerikai sebész által lett kifejlesztve 1974-ben, és azóta széles körben alkalmazzák világszerte.

A Heimlich-fogás lépései a következők egy felnőtt esetében:

  1. Álljon a fulladó személy mögé, és hajoljon kissé előre.
  2. Ölelje át a személy hasát a bordák alatt, úgy hogy a keze egy ökölbe legyen zárva.
  3. A másik kézzel fogja meg az öklét, és helyezze az öklét a személy köldökének és a szegycsontja aljának középpontjába.
  4. Hirtelen és erőteljesen nyomja be és felfelé az öklét, mintha megpróbálná felemelni a személyt ezen a ponton. Ez a mozdulat segíthet kipréselni a légutakat elzáró tárgyat.

A Heimlich-fogást gyermekeknél és csecsemőknél kissé módosított formában kell alkalmazni, figyelembe véve a kisebb testméretet és a sérülések elkerülésének fontosságát.

Fontos, hogy a Heimlich-fogást csak akkor alkalmazzuk, ha a személy valóban fullad és nem képes köhögni, beszélni vagy lélegezni, mivel a technika alkalmazása károsíthatja a belső szerveket, ha nem helyesen hajtják végre.

Aki nem biztos a Heimlich-fogás helyes alkalmazásában, annak érdemes elsősegély-tanfolyamon részt vennie, ahol gyakorlati útmutatást kaphat ezen és más életmentő technikák helyes végrehajtására.


Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gasztronómia

  • Pizzasütés, szabadulószoba, önismereti foglalkozás – így is lehet nyílt napot szervezni

    MegosztomKülönleges gimnáziumi nyílt napot tart november 22-én, szombaton a budapesti Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont – az olasztanításba közös pizzakészítéssel kóstolhatnak bele a diákok és szüleik, a matematikatudásukat egy szabadulószobában tehetik The post Pizzasütés, szabadulószoba, önismereti foglalkozás – így is lehet nyílt napot szervezni appeared first on Mit főzzek ma?.

  • „World of Nobu” Budapest

    MegosztomIdén ősszel különleges mérföldkőhöz érkezik a hazai gasztronómia egyik legkiemelkedőbb szereplője: 15 éves a NOBU Budapest! A Michelin-ajánlott étterem október 3-án és 4-én két exkluzív „World of Nobu” Omakase vacsorával, The post „World of Nobu” Budapest appeared first on Mit főzzek ma?.

  • Rakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül)

    MegosztomRakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül) 4 adaghoz 🛒 Hozzávalók: 👩‍🍳 Elkészítés lépésről lépésre: 1. A rizst előfőzzük 2. A kelkáposztát előkészítjük 3. A húsos ragu elkészítése 4. Rétegezés 5. The post Rakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül) appeared first on Mit főzzek ma?.