Szombaton három koncerttel folytatódik a Concerto Budapest Magyar Kincsek Ünnepe elnevezésű zenei kaleidoszkópja, amely a magyar zeneirodalom klasszikus remekműveit mutatja be Budapesten, a Zeneakadémián.

    A zenekar közleménye szerint a 15 órakor kezdődő koncerten Liszt 2. Magyar rapszódiája mellett felcsendül Lehár ritkán hallható virtuóz fiatalkori romantikus Concertinója, amelyet 1888-ban, prágai hegedűtanulmányai idején komponált. Kondor Ádám A csalogány és a rózsa című kompozícióját Dubrovay László Szerelem, szerelem című zenekari dalciklusa előzi meg, amely a 200 éve született Petőfi előtti főhajtás is egyben.
    Szalonna és bandája lendületes délutáni koncertet ígér a Solti teremben, majd este fél 8-tól Bartók, Veress és Kodály művei szólalnak meg.
    Száz éve, 1923. november 19-én nagyszabású ünnepi hangversennyel ünnepelték Pest, Buda és Óbuda egyesülésének 50. évfordulóját. Akkor hangzott el első ízben Bartók Táncszvitje és Kodály Psalmus Hungaricus című monumentális mesterműve, amelynek előadásában szombaton Brickner Szabolcs és a Nemzeti Énekkar működik közre. A két emblematikus kompozíció között Veress Sándor Hegedűversenye és Bartók brácsaversenyének csellóra alkalmazott átdolgozása hangzik el, amely magyarországi bemutató is egyben.
    A három különálló, önmagában is zenei különlegességnek számító hangversenyen idén is olyan kivételes szólisták csatlakoznak a Concerto Budapest együtteséhez, mint Kelemen Barnabás, Perényi Miklós, Fekete Attila, Kaczander Orsolya és Klenyán Csaba. A nap zárókoncertjén Kodály Psalmus Hungaricusának előadásában Brickner Szabolcs mellett a Nemzeti Énekkar működik közre.
    „A Magyar Kincsek Ünnepe egy kaleidoszkóp, ahol különböző műfajok találkoznak” – idézi a közlemény Keller András hegedűművészt, karmestert, a Concerto Budapest zeneigazgatóját. E gondolat mentén kínál a fesztivál évről évre változatos koncerteket a legkülönfélébb műfajokban, kiváló előadókkal a Zeneakadémia koncerttermeiben. Tematikája a romantikus és a kortárs magyar zene alkotásait a kezdetektől éppúgy felöleli, mint a népi muzsika világát.  
    A válogatás sokszínűsége hűen mutatja, mennyi különböző életút és történet kapcsolódhat a magyar zenéhez, és mi mindent jelenthet a magyar karakter, a magyar szín és maga a magyarság a zenében – olvasható a közleményben.


Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .