Pert nyert az ügyészség egy közérdekű perben, amelyet egy évek óta át nem adott budapesti lakópark építtetője ellen indított a lakásvásárlók érdekében, mivel a cég az adásvételi szerződésekben tisztességtelen feltételeket alkalmazott – közölte az eljárást indító Pest Megyei Főügyészség az MTI-vel hétfőn.

    Közleményükben az építtetőt, illetve a lakóparkot pontosan nem nevezték meg, de azt írták, hogy a perbe fogott vállalkozás Budapesten mintegy kétszáz lakásból álló lakópark építésébe kezdett, majd az épülő lakásokat 2016-tól kezdve – főleg magánszemélyek számára – folyamatosan értékesítette. A lakások már elérték a 85-98 százalékos készültségi szintet, amikor a vevők számára váratlan fordultként a cég – munkaerőhiányra hivatkozva – elkezdte egyoldalúan felbontani a szerződéseket, majd a lakások egy részét újra eladta.
    A szerződések szerint a korábban befizetett vételárat viszont a volt vevők csak akkor kaphatták vissza, ha a cégnek sikerült újra értékesíteni az adott ingatlant.
    A Pest Megyei Főügyészség megvizsgálta a szerződési feltéteket, különösen azt, hogy a megkötött szerződések alapján a cégnek volt-e jogszerű lehetősége a munkaerőhiányra vagy építőanyag-hiányra hivatkoznia, valamint megtehette-e azt, hogy a felmondás után csak akkor fizeti vissza a vételárat, ha újra el tudta adni a korábban már eladott ingatlant.


    Az ügyészség a vizsgálata eredményeként pert indított a vállalkozás ellen. Az ügyben a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla – ahol már a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség képviselte az ügyészi álláspontot – jogerősen megállapította az ügyészség által megtámadott szerződési feltételek érvénytelenségét.
    A jogerős ítélet szerint tisztességtelen az a szerződési feltétel, amely alapján a cég munkaerőhiányra hivatkozással kizárhatta késedelmes teljesítése esetére a vevőket törvény alapján megillető jogokat. A bíróság döntése értelmében ez a vállalkozás számára egyoldalú könnyítés, a fogyasztót viszont kiszolgáltatott és bizonytalan helyzetbe hozza.
    Az ügyészség kifogásolta azt is, hogy a szerződés egy másik rendelkezése alapján a vevők nem tudhatták, hogy az esetleges munkaerőhiány miatt a szerződésük teljesen meg fog szűnni vagy a lakások átadását az eladó fel fogja függeszteni. A bíróság ezt is tisztességtelennek találta, mert a vállalkozás a munkaerőhiányra hivatkozva alkalmazhatta a szerződés megszűnésének jogkövetkezményeit, a vevő ugyanakkor a szerződés megkötésekor nem láthatta előre, hogy ha ez megtörténik, miként alakulnak a felek jogai és kötelezettségei.


    Ugyancsak tisztességtelennek találta a bíróság azt a rendelkezést, amely szerint ha a vásárló bármely, akár elhanyagolható kötelezettségének teljesítésével késlekedik, erre hivatkozva a vállalkozás a saját teljesítését a fogyasztó szerződésszegésére hivatkozva visszatartsa.
    Szintén tisztességtelennek találta azt a szerződési feltételt, amely feljogosította az eladót, hogy elállása esetén a vételárat csak az érintett ingatlan újbóli értékesítését követően fizesse vissza. A táblabíróság szerint ez a fogyasztónak járó visszatérítés jövőbeni, bizonytalan, a fogyasztó számára előre nem látható és befolyásolható szerződési feltétel, a fizetési határidőt nem határozza meg megfelelően.
    A közlemény arra is kitért, hogy az ilyen, az ügyészség által indítható közérdekű perek esetén, ha a bíróság a jogerős ítéletében osztja az ügyészi keresetben foglaltakat, akkor megállapítja a tisztességtelen általános szerződési feltételek érvénytelenségét. Az ítélet hatálya a törvény erejénél fogva kihat minden a vállalkozással szerződő magánfélre, tehát minden olyan egyedi szerződésre, amelyben a tisztességtelen kikötés megtalálható. A törvény szerint az ilyen szerződési rendelkezésre jogosultságot alapítani és annak alapján teljesítését követelni nem lehet.
    A Pest Megyei Főügyészség rámutatott: az említett eset nem egyedi. Az ügyészség azóta már újabb pert indított egy másik lakóparképítő és -értékesítő cég ellen is, hasonló szerződési kikötés miatt. A lakásokat az eredeti határidőben ott sem adták át. Az a per még folyamatban van, a Pest Megyei Főügyészség keresetéről első fokon a Fővárosi Törvényszék fog döntést hozni – közölték.

Címlapfotó: Illusztráció

Budapesti közélet Hangosabban, hogy más is hallja

 • Idén is lesz hídkivilágítás a Megyeri hídon
  by Budapest on 2023.12.03. at 12:46

  Magyar Közút Nonprofit Zrt. Immár harmadik éve változtatjuk az M0-s autóúton található Megyeri híd pilonjait az ország legnagyobb, 100 méteres karácsonyfáivá. A nagy népszerűség miatt idén már december 3-tól, azaz A Idén is lesz hídkivilágítás a Megyeri hídon bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Mit tudtunk meg Varga Mihálytól ma a Költségvetési Bizottság meghallgatásán?
  by Budapest on 2023.12.03. at 10:59

  Bakos Bernadett LMP Múlt héten a pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy „a kormány a magyar érdekeket helyezi előtérbe a gazdaságpolitikában”. Szerintünk azonban ez az állítás hamis. Mi azt látjuk, hogy a A Mit tudtunk meg Varga Mihálytól ma a Költségvetési Bizottság meghallgatásán? bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Banyek! Ez mi ez?
  by Budapest on 2023.12.02. at 11:30

  Arold Peter Minden tiszteletem a télben-nyárban, hóban-fagyban dolgozó hősöké, de azért ez már mi? Ettől függetlenül, hogy ez már mi ez már, nyilván nem a polgármestert fogom gyalulni, de azért A Banyek! Ez mi ez? bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Volt, nincs. Bezárják az OMSZ-t
  by Budapest on 2023.12.01. at 20:19

  Döntött a kormány. Lehúzhatja a rolót az Országos Meteorológiai Szolgálat. Még mielőtt a lényegre térbnénk, nézzük át egy kicsit a múltat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat története több évszázadot ölel fel, A Volt, nincs. Bezárják az OMSZ-t bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Komoly fogás a Neptun utcában
  by Budapest on 2023.11.30. at 21:11

  A BRFK XV. Kerületi Rendőrkapitányság egyenruhásai 2023. november 22-én éjjel negyed kettő körül a Neptun utcában felfigyeltek egy személyautóra, ami az út közepén állt, felkapcsolt világítással. A rendőrök jelzésére az A Komoly fogás a Neptun utcában bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

6400Eladta, majd eladta újra

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .