Több mint 1000 zarándok halt meg eddig az 52 Celsius-fokot megközelítő hőmérséklet közepette Mekkában – írja a Guardian.

Az idei haddzs halálos áldozatainak száma meghaladta az 1000-et, az áldozatok több mint fele nem regisztrált hívő, aki rendkívüli hőség ellenére zarándokolt Szaúd-Arábiában.

A csütörtökön bejelentett új halálesetek között 58 egyiptomi is volt egy arab diplomata szerint, hogy a 658 egyiptomi közül 630 nem regisztrált zarándok volt.

Körülbelül 10 ország jelentett 1081 halálesetet a zarándoklat során, amely az iszlám öt pillérének egyike, amelyet minden muszlimnak legalább egyszer teljesítenie kell.

Mekka, más néven Makkah, Szaúd-Arábia nyugati részén, a Hidzsáz régióban helyezkedik el, és az iszlám vallás legszentebb városaként ismert. Ez a város több millió zarándokot vonz évente, különösen a hadzs idején, ami az iszlám öt alappillérének egyike. Itt található a Kába, ami az iszlám vallás legfontosabb zarándokhelye. A következőkben bemutatom Mekka történelmi és kulturális jelentőségét.
Mekka már az iszlám előtti időkben is fontos kereskedelmi központ volt, és a környező régiók törzsei számára jelentős vallási központként szolgált. A városban található Kába, egy nagy köbkő építmény, amely a monoteista vallások előtt több pogány istenség otthona volt. Mekka történelme szorosan összefonódik a Próféta Mohamed életével, aki ebben a városban született és itt kapta az iszlám vallás első kinyilatkoztatásait az angyal Gábrieltől.


A Kába, amely a Masjid al-Haram mecset közepén található, az iszlám legfontosabb zarándokhelye. A Kábát minden muzulmán felé fordulva imádkozik, és évente egyszer, a hadzs idején, minden fizikailag és anyagilag képes muzulmán köteles elzarándokolni Mekkába. A hadzs során a zarándokok végrehajtanak számos rituálét, amelyek jelképezik a próbákat, amelyeken Ábrahám és családja keresztülment.
Mekka nem csupán zarándokhely, hanem a muzulmán világ szellemi és vallási központja is. Itt találhatók a világ legnagyobb és legjelentősebb iszlám tudományos intézményei, és a város a muzulmán hagyományok és tudás ápolásának központja. A hadzs idején a város egy összetartó erőt képez, ahol a világ minden tájáról érkező muzulmánok testvériséget és közösséget érezhetnek.
A modern Mekka gyorsan fejlődő város, amely próbálja összeegyeztetni a hagyományos szerepét a modern kor kihívásaival. A város infrastruktúrája jelentős fejlesztéseken ment keresztül az elmúlt évtizedekben, hogy kezelni tudja a zarándokok és turisták egyre növekvő számát. Ez magában foglalja a közlekedési rendszerek, szállodák és egyéb létesítmények fejlesztését.

  Acél oszlopot is kidöntött a karambolozó autó - videóval


Mekka történelmi és spirituális jelentősége vitathatatlan a muzulmán világban. A város nem csak a hadzs idején, hanem az év minden napján központi helyet foglal el a muzulmánok életében. Az iszlám vallás legszentebb városaként Mekka folyamatosan inspirálja a hívőket világszerte, miközben a modern világ kihívásaira is reagál.


Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .