Tovább tart a fegyverteszt a két nagyhatalom között, melyet tulajdonképpen fegyverzeti szempontból USA és Oroszország vív és sokan egyszerűen proxy háborúnak neveznek. A hírek továbbra is ellenmondanak egymásnak.

Az MTI jelentése szerint….

Oroszország eddig egyetlen HIMARS rakétarendszert sem tudott megsemmisíteni, amelyet az Egyesült Államok küldött Ukrajna megsegítésére a jelenleg folyó háborúban

– jelentette ki Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a Newsweek című hetilap közlése szerint.

    Milley a lap szerint egy minapi sajtónyilatkozatban azt mondta, hogy „az ukránok nagyon hatékonyan kezelik ezeket a nagy pontosságú fegyvereket az (orosz) célpontok ellen.”
    Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) korábban azt közölte, hogy a HIMARS-rendszerek „jelentős hatást gyakorolnak a frontvonalon történő eseményekre” Ukrajnában


    Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője viszont a pénteki orosz hadijelentést ismertetve arról beszélt: az orosz hadsereg négy amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetőt,

valamint egy hozzá tartozó szállító és töltőberendezést semmisített meg nagy pontosságú fegyverekkel július 5. és 20. között Ukrajnában.


    Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a hét közepén bejelentette, hogy az Egyesült Államok további négy M142-es típusú HIMARS rakétarendszert küld Ukrajnának, ezzel összesen 16-ra növelve az ilyen fegyverzetek számát.


    A miniszter azt is elmondta, hogy az amerikai kormányzat a rakétaindító rendszerek mellett hamarosan további HIMARS-rakétákat is szállít Kijevnek, valamint „nagy pontosságú, távvezérelt tüzérségi rakétákat, taktikai katonai járműveket és egyéb olyan felszerelést, amelyre nagy szüksége van az ukrán hadseregnek”.


    Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója a Newsweek magazinnak azt mondta, hogy az orosz katonai erők „pánik üzemmódban” vannak, amióta a HIMARS rendszerek megérkeztek Ukrajnába.

Hirdetés következik

Az Egyesült Államok 2022. május 31-én jelentette be, hogy HIMARS rendszereket szállít Ukrajnának az orosz agresszióval szembeni katonai támogatásként. Ennek keretében Ukrajna M142 típusú indítójárműveket és M31 GMLRS rakétákat kapott. 2022. június 1-jén érkezett meg Ukrajnába az első négy egység kiképzési célokra. Olekszij Rezníikov ukrán védelmi miniszter 2022. június 23-án jelentette be, hogy megérkeztek Ukrajnába az első HIMARS rendszerek. Másnap, június 24-én az Egyesült Államok további rendszerek ukrajnai szállításáról adott ki tájékoztatást. Az eszköz első ukrajnai harci alkalmazásáról június 24-én jelentek meg az első híradások, amikor két indítóberendelésből kétszer hat darab rakétát indítottak.

  Gyárfás bűnügyi felügyelet alá kerül

A fegyverrendszer elsősorban egy hat indítótubusos konténert tartalmaz, melyben alkalmazható az M270 összes, 227 mm űrméretű rakétatípusa (annak fele javadalmazását képes a HIMARS hordozni). Indítási képessége egyes, kettes, négyes, vagy hatos sorozatban lehetséges. A járművön alkalmazható még az ATACMS rendszer egy indítótubusa is, valamint integrálási és indítási kísérleteket hajtottak végre az AMRAAM szárazföldi indítású változataival is.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .