Home / Kultúra / Egy gyapjasorrszarvú maradványait is bemutatja a Szentendrén nyíló régészeti kiállítás

Egy gyapjasorrszarvú maradványait is bemutatja a Szentendrén nyíló régészeti kiállítás

A húszezer éves gyapjasorrszarvú-maradványok mellett a sörfogyasztás egyik első bizonyítéka is látható lesz a szentendrei Művészet Malomban a Folyó szeli ketté című régészeti kiállításon, amelyre március 7. és május 18. között várják az érdeklődőket – közölte a Ferenczy Múzeumi Centrum kedden az MTI-vel.

A bemutatott leletanyagok a paleolitikumtól kezdve, a római- és avarkori időszakon át egészen a középkorig nyújtanak betekintést a korabeli emberek életébe. A kiállítás a Dunakanyar napjainkban lakott nagyvárosainak térségeiben, a Budai- és Visegrádi-hegységben, a Pilis és a Börzsöny magaslati vidékein, a Zsámbéki-medencében vagy a Pesti-síkság alföldi régióiban talált számos különböző régészeti korszak emlékét mutatja be – olvasható a közleményben.

Rajna András régész, a kiállítást rendező Ferenczy Múzeumi Centrum régészeti osztályának vezetője a sajtóanyagban kifejtette, hogy a tárlaton jól elkülönül egymástól a Duna egyik és a másik oldalán talált leletanyag. Hozzáfűzte, hogy a Dunában, a víz mélyén fellelt tárgyakat is megtekinthetik az érdeklődők.
A szervezők a kuriózumok közül kiemelték azt a Pécel mellett talált, nagytermetű, több mint húszezer éves gyapjas orrszarvút, amit megkövült állapotban őrzött meg a föld. Hozzátették, hogy a csontváz mellett hét pattintott kőeszközt, köztük a vadászat során használt hegyeket és a tetem feldarabolására alkalmas, éles, obszidiánból készült pengéket is bemutatnak a kiállításon.

Mint írták, feltártak egy Kr. e. 3. évezredből származó sírt is, amelyben egy italáldozat bemutatására használt edényt fedeztek fel a halott mellett, ez az elemzések alapján az egyik első európai sörfogyasztást bizonyítja.

A tárlat anyagában szerepel az a több mint hétezer darab érméből álló leltegyüttes is, amit az 1526. évi török hódítások idején rejtettek el a Vatya nevű településen egy perselynek átalakított, festett cserépkorsóban.
A tárlathoz kétnapos szakmai konferencia is kapcsolódik, amelyet a Művészet Malomban rendeznek meg március 6-án és 7-én.

További információ a https://fb.me/e/4GknNJ8Rs oldalon található.


Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gasztronómia

  • Pizzasütés, szabadulószoba, önismereti foglalkozás – így is lehet nyílt napot szervezni

    MegosztomKülönleges gimnáziumi nyílt napot tart november 22-én, szombaton a budapesti Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont – az olasztanításba közös pizzakészítéssel kóstolhatnak bele a diákok és szüleik, a matematikatudásukat egy szabadulószobában tehetik The post Pizzasütés, szabadulószoba, önismereti foglalkozás – így is lehet nyílt napot szervezni appeared first on Mit főzzek ma?.

  • „World of Nobu” Budapest

    MegosztomIdén ősszel különleges mérföldkőhöz érkezik a hazai gasztronómia egyik legkiemelkedőbb szereplője: 15 éves a NOBU Budapest! A Michelin-ajánlott étterem október 3-án és 4-én két exkluzív „World of Nobu” Omakase vacsorával, The post „World of Nobu” Budapest appeared first on Mit főzzek ma?.

  • Rakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül)

    MegosztomRakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül) 4 adaghoz 🛒 Hozzávalók: 👩‍🍳 Elkészítés lépésről lépésre: 1. A rizst előfőzzük 2. A kelkáposztát előkészítjük 3. A húsos ragu elkészítése 4. Rétegezés 5. The post Rakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül) appeared first on Mit főzzek ma?.