Home / 19 vármegye / A jó minőséget és a bő termést csak a fémzárolt vetőburgonyák garantálják

A jó minőséget és a bő termést csak a fémzárolt vetőburgonyák garantálják

Évről évre újabb, vetőburgonyát kínáló hamis hirdetések jelennek meg. A hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri az internetes felületeket, valamint bejelentések alapján is tájékozódik. A jóhiszemű vásárlók könnyen válhatnak csalás áldozatává a jól hangzó, de hamis vetőburgonya-kínálatot látva.

A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a megvételre kínált „tavalyi kékcímkés”, „vetni való”, „apró burgonya”, „vetésből megmaradt” és egyéb más néven áruba bocsátott termék valójában nem vetőburgonya.

A hatósági szakemberek a vetőburgonyát a vonatkozó rendeletek1,2 alapján szemrevételezik a szántóföldön, valamint a raktárakban, majd a mintákat hatósági laboratóriumban minősítik. A vetőburgonya előállítása, tárolása, vizsgálata amellett, hogy szakértelmet kíván a termelőtől, szigorú hatósági felügyelet alá is tartozik. Jóllehet, a fémzárolt vetőburgonya árát a minőséget biztosító szemlék és a vizsgálatok emelik, ugyanakkor kizárólag a fémzárolt vetőburgonya garantálja a megfelelő terméshozamot és a kisebb növényegészségügyi kockázatot.

A vetőburgonya legfontosabb jelzése a hatóság által kiadott címke. A Magyarországon fémzárolt vetőburgonyák ellenőrizhetőek a Nébih applikációjában a Vetőmag címke keresőjében (app: Nébih navigátor, http://www.nebih.gov.hu/cimke).

Az idei évben kiemelkedően nagy volt a vetésre kínált hamis, olcsó burgonya mennyisége. A hatóság azt tapasztalta, hogy hamis címkével ellátott, engedély nélküli fajtanévvel feltüntetett, minőségileg elfogadhatatlan burgonya is megjelent a piacon. Ezekben az esetekben a zsákokra (szabálytalanul felvarrt) címke hamis volt, valamint a címkék sorszámai is azonosak voltak.

Érdemes tudni és figyelembe venni, hogy a vetőburgonya vásárlásakor a vevőnek mindig kell számlát kapnia, ami tartalmazza többek között a fémzárszámot – több zsák esetében pedig a címkesorszámot is. Emellett mindig keltsen gyanút, ha a forgalomba hozott tételek göngyölegei, rossz minőségű, rágott, koszos, különböző formájú, minőségű zsákok.

A jó minőségű vetőmag és -gumó meghálálja az árát a bő termésben. A vetőburgonya bizalmi termék, ezért kizárólag fémzárolt tételeket érdemes vásárolni, amit csak megbízható előállítótól, kereskedőtől, vagy gazdaboltokból, nagy áruházak kínálatából javasolt beszerezni.


Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gasztronómia

  • Pizzasütés, szabadulószoba, önismereti foglalkozás – így is lehet nyílt napot szervezni

    MegosztomKülönleges gimnáziumi nyílt napot tart november 22-én, szombaton a budapesti Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont – az olasztanításba közös pizzakészítéssel kóstolhatnak bele a diákok és szüleik, a matematikatudásukat egy szabadulószobában tehetik The post Pizzasütés, szabadulószoba, önismereti foglalkozás – így is lehet nyílt napot szervezni appeared first on Mit főzzek ma?.

  • „World of Nobu” Budapest

    MegosztomIdén ősszel különleges mérföldkőhöz érkezik a hazai gasztronómia egyik legkiemelkedőbb szereplője: 15 éves a NOBU Budapest! A Michelin-ajánlott étterem október 3-án és 4-én két exkluzív „World of Nobu” Omakase vacsorával, The post „World of Nobu” Budapest appeared first on Mit főzzek ma?.

  • Rakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül)

    MegosztomRakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül) 4 adaghoz 🛒 Hozzávalók: 👩‍🍳 Elkészítés lépésről lépésre: 1. A rizst előfőzzük 2. A kelkáposztát előkészítjük 3. A húsos ragu elkészítése 4. Rétegezés 5. The post Rakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül) appeared first on Mit főzzek ma?.