Még az EP frakcióin belül sem alakult ki egyetértés az európai szexipar szabályozásáról. Egyesek a skandináv modell eredményességére esküsznek, mások a buktatóira hívják fel a figyelmet – írja az index.hu

„A tehetős férfiaknak a megtakarításukból van pénzük a szexre, a szegény nők pedig a túlélés érdekében kényszerülnek rá”

– világított rá a lényeges különbségre egy szociáldemokrata EP-képviselő. Maria Noichl állhatatosan betiltaná a szex megvásárlásának lehetőségét, annak ellenére, hogy állásfoglalás-tervezetét szeptember derekán nem támogatták elegen.

„Tiszteletlennek” tartja Noichl hozzáállását a szexmunkások jogaiért küzdő európai szövetség, az ESWA programigazgatója, aki maga is szerzett tapasztalatokat a szakmában.

„Azzal az állításával: a prostitúció nemi alapú erőszak, valójában azt sugallja, hogy a szexmunkások nem képesek különbséget tenni a nemi erőszak és a szexmunka között”

– reagált Luca Stevenson.

Mit hívunk prostitúciónak és mi a történelmi háttere?

A prostitúció olyan tevékenység vagy gyakorlat, amikor valaki szexuális szolgáltatásokat nyújt másoknak pénzért vagy egyéb javadalmazásért. Gyakran nevezik „a világ legrégebbi foglalkozásának”, mivel története az emberi civilizációk hajnaláig nyúlik vissza. A prostitúció formái, szabályozása, társadalmi megítélése és gyakorisága változatosak és eltérőek a világ különböző részein. Itt van egy rövid áttekintés a prostitúció jellemzőiről és történelmi hátteréről:

  Lázár halálra ítélné a pedofilokat?

Jellemzői

  • Fizetett szexuális szolgáltatások: A prostitúció magában foglalja a szexuális cselekményeket, amelyekért a szolgáltatást nyújtó (prostituált) pénzt vagy egyéb javadalmazást kap a szolgáltatást igénybe vevőtől (kliens).
  • Szabályozás és legalitás: A prostitúció jogi státusza változó: néhány helyen törvényesen működő iparág, másutt illegális vagy korlátozott. A jogszabályok különbözőek lehetnek a prostitúció gyakorlását, a proxenetizmust (kereskedők tevékenysége) és a kliensek magatartását illetően.

Történelmi háttere

  • Ősi civilizációk: A prostitúció nyomait már az ókori Mezopotámiában, Görögországban, Rómában és más ókori társadalmakban is felfedezték. Ezekben a kultúrákban gyakran beágyazódott a társadalmi és vallási struktúrákba, bizonyos esetekben templomi prostitúció formájában.
  • Középkor és reneszánsz: A középkori Európában a prostitúció egyes helyeken elterjedt volt, ahol a városok és községek gyakran szabályozták. A reneszánsz időszakban egyes városokban „vörös lámpás negyedek” alakultak ki.
  • Modern kor: A 19. században és a 20. század elején sok országban megnőtt a prostitúció elleni társadalmi és jogi fellépés, részben a közegészségügyi aggodalmak és a nemi erkölcsök változása miatt. A 20. század második felében és a 21. században a prostitúció szabályozása és társadalmi megítélése továbbra is jelentős változásokon megy keresztül, a jogi modelljei az abszolút tilalomtól a teljes legalizálásig és a szabályozásig terjednek.

A prostitúció történelmi háttere és jelenlegi gyakorlata rendkívül összetett, és szorosan összefügg a társadalmi normákkal, gazdasági feltételekkel, jogi keretekkel és emberi jogokkal. Egyes társadalmakban a prostitúció elfogadott vagy tolerált, míg másokban erősen szankcionálják vagy tabunak tekintik. A modern korban a prostitúció körüli viták gyakran összefüggenek a szexuális jogokkal, emberi jogokkal, nemi egyenlőséggel és közegészségügyi kérdésekkel.


  Bojkottálom - írta közösségi oldalán V. Naszályi Márta

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .