Home / Tudomány-Technika / Mióta van a magyarban „ly”?

Mióta van a magyarban „ly”?

Járjuk körbe a témát ebben a kérdésben is. Valóban van értelme az „ly”-nak a magyar nyelvben?

  • Az „ly” hang a régi magyarban egy külön hangot jelölt, mégpedig a palatális (lágy) „l” hangot. Ez egyfajta „j-szerű l” volt, amit a köznyelvben ma már nem különböztetünk meg az egyszerű „j”-től.
  • Már a 13–14. századi szövegekben is megjelenik az „ly”, és a 16–17. századra szilárdul meg az írásban is.

Volt-e értelme?

Igen, eredetileg volt különbség az „ly” és a „j” között:

HangképzésLeírásMai példa
„j”félig mássalhangzó, mint az angol you első hangja„jó”
„ly”lágyított „l”, amit ma már nem használunk elkülönítve„hely” (régen nem ugyanúgy hangzott, mint „hej”)

A két hang fonetikailag eltérő volt, de mára a magyar nyelvterület szinte egészében összeolvadtakkivéve néhány nyugat-dunántúli, palóc vagy kárpáti tájnyelvet, ahol még hallani eltérést.


Van-e értelme ma még az „ly”-nak?

Nyelvtanilag: nincs. Fonetikailag: nincs. Helyesírásilag: van.

  • Nem ejtjük másként, mint a „j”-t, tehát kiejtés alapján nem indokolt.
  • Azonban a magyar helyesírás hagyományelvű, és megtartotta ezt a történeti különbséget, így:
    • továbbra is tanulni kell, hogy „hely”, „folyó”, „mély” „ly”-nal írandó,
    • míg más szavak, pl. „hajó”, „tojás”, „j”-vel.

Ezért az „ly” szerepe mára csak helyesírási-hagyományőrző, nem jelentésmegkülönböztető.

  • Az „ly” eredetileg egy külön hangot jelölt, de ma már kiejtésben nincs különbség közte és a „j” között.
  • Használata nyelvészeti értelemben elavult, de helyesírási szabályként még él, mert a magyar nyelv nagy hangsúlyt fektet a történeti hagyományokra.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gasztronómia

  • Pizzasütés, szabadulószoba, önismereti foglalkozás – így is lehet nyílt napot szervezni

    MegosztomKülönleges gimnáziumi nyílt napot tart november 22-én, szombaton a budapesti Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont – az olasztanításba közös pizzakészítéssel kóstolhatnak bele a diákok és szüleik, a matematikatudásukat egy szabadulószobában tehetik The post Pizzasütés, szabadulószoba, önismereti foglalkozás – így is lehet nyílt napot szervezni appeared first on Mit főzzek ma?.

  • „World of Nobu” Budapest

    MegosztomIdén ősszel különleges mérföldkőhöz érkezik a hazai gasztronómia egyik legkiemelkedőbb szereplője: 15 éves a NOBU Budapest! A Michelin-ajánlott étterem október 3-án és 4-én két exkluzív „World of Nobu” Omakase vacsorával, The post „World of Nobu” Budapest appeared first on Mit főzzek ma?.

  • Rakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül)

    MegosztomRakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül) 4 adaghoz 🛒 Hozzávalók: 👩‍🍳 Elkészítés lépésről lépésre: 1. A rizst előfőzzük 2. A kelkáposztát előkészítjük 3. A húsos ragu elkészítése 4. Rétegezés 5. The post Rakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül) appeared first on Mit főzzek ma?.