Home / Gasztronómia / A hamburger története

A hamburger története

A hamburger egyik legismertebb és legkedveltebb gyorsétterem étele világszerte.

A hamburger eredetéről nincs teljesen egyértelmű történet, de azt állíthatjuk, hogy az alapötlet az ősi időkig nyúlik vissza. A történelem során különböző kultúrákban találhatunk hasonló ételeket, amelyek az alapjai lehetnek a modern hamburgernek.

Azonban a modern hamburger származási helye az Egyesült Államok. A hamburger név valószínűleg az 1880-as években jelent meg először és kapcsolatba hozzák a hamburgi steak, azaz húspogácsa néven ismert húskészítménnyel, amely a német bevándorlók között volt népszerű.

Az első hamburgerkészítő bolt a hamburgi menüt Philadelphia-ban, Pennsylvania-ban szolgálták fel az 1880-as években. A hamburger népszerűsége azonban az évtizedek során folyamatosan nőtt, és a burger egyik legikonikusabb amerikai étellé vált.

A 20. század elején az első gyorsétteremláncok, például a White Castle és a White Tower, elterjesztették a hamburgert az Egyesült Államokban. A 1940-es években Ray Kroc, a McDonald’s alapítója, átvette a McDonald testvérek sikerrel működő gyorsétteremét, és létrehozta a McDonald’s gyorsétteremláncot, amelynek egyik legismertebb terméke a Big Mac hamburger.

A McDonald’s és más gyorsétteremláncok terjedése az 1950-es évek óta globális jelenség. A hamburger nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte népszerű lett.

A hamburger ma már sokféle változatban és ízvilágban kapható, és továbbra is az egyik legkedveltebb gyorsétterem étel. Az évtizedek során a hamburgerek elkészítésének módja és az elkészítéshez használt hozzávalók sokfélesége is nagymértékben bővült, és az ízlésekhez és kulturális preferenciákhoz igazodva különböző változatai születtek.


Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gasztronómia

  • Pizzasütés, szabadulószoba, önismereti foglalkozás – így is lehet nyílt napot szervezni

    MegosztomKülönleges gimnáziumi nyílt napot tart november 22-én, szombaton a budapesti Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont – az olasztanításba közös pizzakészítéssel kóstolhatnak bele a diákok és szüleik, a matematikatudásukat egy szabadulószobában tehetik The post Pizzasütés, szabadulószoba, önismereti foglalkozás – így is lehet nyílt napot szervezni appeared first on Mit főzzek ma?.

  • „World of Nobu” Budapest

    MegosztomIdén ősszel különleges mérföldkőhöz érkezik a hazai gasztronómia egyik legkiemelkedőbb szereplője: 15 éves a NOBU Budapest! A Michelin-ajánlott étterem október 3-án és 4-én két exkluzív „World of Nobu” Omakase vacsorával, The post „World of Nobu” Budapest appeared first on Mit főzzek ma?.

  • Rakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül)

    MegosztomRakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül) 4 adaghoz 🛒 Hozzávalók: 👩‍🍳 Elkészítés lépésről lépésre: 1. A rizst előfőzzük 2. A kelkáposztát előkészítjük 3. A húsos ragu elkészítése 4. Rétegezés 5. The post Rakott kelkáposzta darált pulykahússal (tejföl nélkül) appeared first on Mit főzzek ma?.