Az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvénymódosítás az elfogadása esetén megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát és kimondja, hogy kamarai tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység.

    Egy, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága által hétfőn elfogadott módosító javaslat véleményezési jogot biztosítana a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) a szakmai-etikai szabályok felett, amelyek megalkotásának jogát egy friss kormányzati törvényjavaslat elvenné a szakmai testülettől.
    A szabályokat eddig a kamara alkotta meg, ám ennek jogát az Egészségügyi Tudományos Tanácsnak adja a Belügyminisztérium hétfőn beterjesztett javaslata.  
    Az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosítását különleges eljárásban tárgyalja a Ház, így arról várhatóan már kedden döntenek, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága pedig hétfőn este folytatta le a részletes vitát, és fogadta el a módosító javaslatot.
    A törvénymódosítás az elfogadása esetén megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát. Kimondja, hogy kamarai tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni.
    Gréczy Zsolt (DK) a bizottság ülésén – egyetértve Kanász-Nagy Mátéval (LMP) – azt mondta: az előterjesztés bosszú az orvosi kamara ellen, és veszélyezteti az egészségügyi ellátás biztonságát. Balla György (Fidesz) erre azt felelte: a javaslat éppen az ellátás biztonsága érdekében született, ugyanis számos orvos szerint a kamara viselkedése ellehetetleníti a munkájukat.
    Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára kijelentette: nem dolgozhat az az orvos, akinek kamarai tagságát az orvosi kamara felfüggeszti vagy megszünteti. A kamara egy orvos egzisztenciáját sem veszélyeztetheti – szögezte le.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .