Nagy érdeklődés mellett zajlott az első kukorica fesztivál és falunap Padragkúton a Bányakertben szeptember 16-án.A szervező a Bányász Kulturális Egyesület, a Padragkúti művelődési ház valamint a  Bányász Hagyományőrző Kör volt.

A hagyományőrzők elnöke, Karnics Miklós kérdésünkre elmondta, a céljuk, hogy közelebb hozzák egymáshoz a városrész lakosságát,  a civil szervezeteket. Lehetőséget adjanak a közösség összekovácsolására, a beszélgetésre, a közös élményekre. A város önkormányzata által kialakított, központi helyen fekvő Bányakert erre kiváló helyszín.

Azért a kukorica fesztivál elnevezést választották, mert olyan az országban is nagyon kevés helyen van.A városrészen élő Paksa Rudolf 13+1 kérdésből álló totójában minden kitöltő felmérhette, hogy mennyit tud a kukoricáról. A rendezvény helyszínét kukorica levelek díszítették, és megérkezett Kukorica Jancsi Juliskával. Juliska a nézők előtt a patakban mosta Jancsi ingét. Kattogtak is a fényképezőgépek, ilyent ugyanis még az öregek sem láttak. A kirakodó vásárban egy kézműves csuhéból készült tárgyakat árult. Volt ott minden, mint a búcsúban, ahogy tartja a mondás. Kakasnyalóka, törökméz, gumicukor, játékok, festett kövek, főtt kukorica.

A gyermek és felnőtt körhinta mindig forgott, az ugrálónak is nagy sikere volt, akárcsak az arcfestésnek. A város néző kisvonat is gyakran indult útnak. A nap főzőversennyel kezdődött a Kuti presszó és falatozóban szervezésében, amelyre kilenc csapat nevezett. A győztes a Retro klub  lett a különleges kukoricás ételekkel.

Délelőtt a gyerekeket Rudi bohóc szórakoztatta. Fellépett vidám gyermek dalokkal a Nevesincs együttes, majd az Ajka – Padragkút Néptánccsoport szeniorjai, majd a Padragi Örömködők szenior örömtáncot csoport. Poma, vagyis Pomázi László az idősebbek által kedvelt dalokat énekelt. Hidasi Réka is nagy tapsot kapott. A

sztárvendég Singh Viki volt. A szervezők köszönik a Czili Trans Kft.-nek, hogy a szállítást rugalmasan, önzetlenül megoldott. A városrészi összefogás szép példája volt a rendezvény, a szervezők hálásak mindenkinek, aki milyen fomában segítette a rendezvényt. Nagy köszönet és elismerés a mezőgazdasági vállalkozóknak a kukoricás megjelenéshez  nyújtott segítségért, akik az első szóra biztosították a dekorációs  kellékeket. Mindenki jól érezte magát, sokan kérték a szervezőket, hogy minden évben ismételjék meg. 


Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .