A legendás vadnyugat címmel nyílik kiállítás június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján a szegedi Móra Ferenc Múzeumban – jelentette be Fogas Ottó szerdán a helyszínen.

    A muzeológus a tárlatról rendezett sajtótájékoztatón elmondta, az anyag gerince az Egyesült Államokból, Oklahomából, a legnagyobb vadnyugati múzeumból érkezik majd Szegedre.
    A mintegy 600 négyzetméteres, a múzeum szinte összes termét betöltő kiállítás a többi közt az 1850-től 1900-ig terjedő időszak cowboyainak és indiánjainak szokásait, munkáját mutatja majd be. Láthatóak lesznek komplett viseletek, nyergek, fegyverek, lasszók, indiánok fejdíszei, békepipái – közölte a szakember.
   

 A tárlat rendezése során törekszenek arra, hogy felelevenítsék a látogatónak a korszakhoz kapcsolódó legendákat is – mondta Fogas Ottó, aki úgy fogalmazott, a negyven év fölötti korosztály elsősorban Karl May regényeiből ismeri a cowboyok és indiánok világát. Így megidézik a témával foglalkozó filmeket, de a magyar “indiánokat” is a múlt század utolsó harmadából.


    A kiállítás összeállítása során a Móra múzeum segítséget kap más hazai közgyűjteményektől is: így érkeznek tárgyak a Néprajzi Múzeumból vagy a győri Xantus János Múzeumból és magángyűjteményekből is. A tárlat egyik Magyarországról érkező érdekessége Xantus János puskája, egy Henry-karabély lesz. Az etnológus, természettudós német nyelven megjelent, amerikai utazásait feldolgozó emlékiratai Karl May műveinek egyik forrásául szolgálhattak, az író pedig róla mintázhatta Old Shatterhand alakját – mondta az igazgató.

Címlapfotó: Volt egyszer egy Vadnyugat

Hírterjesztő Gazdaság, közélet kultúra, szórakozás

 • Felfüggesztik a Telekom részvények kereskedelmét
  by hirterjeszto on 2022.05.16. at 14:19

  A Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciót tart május 17-én, ezért kedden 10 órától a lezárás szakasz végéig felfüggesztik a papírok kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) – közölte a vállalat a BÉT honlapján hétfőn.     Amennyiben a Magyar Telekom által meghirdetett részvény-visszavásárlási aukció záró eredménye a felfüggesztés időtartamának vége előtt nyilvánosságra kerül, akkor The post Felfüggesztik a Telekom részvények kereskedelmét appeared first on Hírterjesztő.

 • A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!
  by hirterjeszto on 2022.05.13. at 09:16

  Jelzett a szén-monoxid-érzékelő Budapest II. kerületében, egy Zöldlomb utcai társasház földszinti lakásának fürdőszobájában csütörtök délután. A riasztott fővárosi hivatásos tűzoltók, majd a gázszolgáltató szakemberei is kimutatták a lakásban a mérgező gáz jelenlétét. A mentők egy felnőttet és egy gyermeket szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállítottak kórházba. Szintén a fürdőszobában lévő szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt The post A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető! appeared first on Hírterjesztő.

 • A német támogatná, meg nem is az ukránokat
  by hirterjeszto on 2022.05.04. at 14:35

  Alig néhány nap alatt két nyílt levélben is megmutatkozott a közvélemény-formáló német értelmiségi elit viszonyulása az ukrajnai háborúhoz, az első állásfoglalásban az orosz csapatok ellen harcoló ukrán hadsereg támogatásának korlátozására, a szerdán megjelent második nyílt levélben pedig a támogatás kiterjesztésére szólították fel Olaf Scholz kancellárt.     Mindkét nyílt levél kiindulópontja a The post A német támogatná, meg nem is az ukránokat appeared first on Hírterjesztő.

 • Májusban két számban rendeznek szétlövést a magyar evezősök
  by hirterjeszto on 2022.04.25. at 00:02

  Az evezősök hét végi, szegedi válogatóján elért eredmények alapján két számban, normál-, valamint könnyűsúlyú kétpárban lesz szétlövés május 7-én, Csepelen.     Molnár Dezső szövetségi kapitány az MTI-nek kiemelte: normálsúlyban volt olyan egység, amely betegség miatt nem indulhatott, illetve az egyik a szombati egypárban elért jó teljesítmény alapján lett összeültetve vasárnapra, és The post Májusban két számban rendeznek szétlövést a magyar evezősök appeared first on Hírterjesztő.

 • Tizenhétre nőtt a tveri katonai kutatóintézetben pusztító tűz halálos áldozatainak száma
  by hirterjeszto on 2022.04.24. at 23:54

  Tizenhétre nőtt a Tverben, az orosz Lég- és Űrvédelmi Erők Központi Kutatóintézetében csütörtökön kiütött tűz halálos áldozatainak száma – jelentette vasárnap a TASZSZ orosz állami hírügynökség meg nem nevezett mentőszolgálati forrásra hivatkozva.     A forrás szerint romeltakarítás során további hat halott maradványaira bukkantak, így a tűz halálos áldozatainak száma elérte a The post Tizenhétre nőtt a tveri katonai kutatóintézetben pusztító tűz halálos áldozatainak száma appeared first on Hírterjesztő.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .