A legendás vadnyugat címmel nyílik kiállítás június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján a szegedi Móra Ferenc Múzeumban – jelentette be Fogas Ottó szerdán a helyszínen.

    A muzeológus a tárlatról rendezett sajtótájékoztatón elmondta, az anyag gerince az Egyesült Államokból, Oklahomából, a legnagyobb vadnyugati múzeumból érkezik majd Szegedre.
    A mintegy 600 négyzetméteres, a múzeum szinte összes termét betöltő kiállítás a többi közt az 1850-től 1900-ig terjedő időszak cowboyainak és indiánjainak szokásait, munkáját mutatja majd be. Láthatóak lesznek komplett viseletek, nyergek, fegyverek, lasszók, indiánok fejdíszei, békepipái – közölte a szakember.
   

 A tárlat rendezése során törekszenek arra, hogy felelevenítsék a látogatónak a korszakhoz kapcsolódó legendákat is – mondta Fogas Ottó, aki úgy fogalmazott, a negyven év fölötti korosztály elsősorban Karl May regényeiből ismeri a cowboyok és indiánok világát. Így megidézik a témával foglalkozó filmeket, de a magyar “indiánokat” is a múlt század utolsó harmadából.


    A kiállítás összeállítása során a Móra múzeum segítséget kap más hazai közgyűjteményektől is: így érkeznek tárgyak a Néprajzi Múzeumból vagy a győri Xantus János Múzeumból és magángyűjteményekből is. A tárlat egyik Magyarországról érkező érdekessége Xantus János puskája, egy Henry-karabély lesz. Az etnológus, természettudós német nyelven megjelent, amerikai utazásait feldolgozó emlékiratai Karl May műveinek egyik forrásául szolgálhattak, az író pedig róla mintázhatta Old Shatterhand alakját – mondta az igazgató.

Címlapfotó: Volt egyszer egy Vadnyugat

Hírterjesztő Gazdaság, közélet kultúra, szórakozás

 • Lavrov: Oroszország elleni támadásnak minősül a dnyesztermelléki békefenntartók elleni fellépés
  by MTI on 2022.09.14. at 21:08

  Minden olyan lépés, amely veszélybe sodorja a moldovai szakadár “Dnyesztermenti Köztársaságban” állomásozó orosz békefenntartók biztonságát, Oroszország elleni támadásnak minősül – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön, a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyeteme (MGIMO) évnyitóján.     “Ugyanúgy, ahogyan az Dél-Oszétiában történt, amikor a békefenntartóinkat Szaakasvili megtámadta ” – mondta Lavrov az évnyitón The post Lavrov: Oroszország elleni támadásnak minősül a dnyesztermelléki békefenntartók elleni fellépés appeared first on Hírterjesztő.

 • Államtitkár: a kormány célja az egészségben eltöltött életévek számának növelése
  by hirterjeszto on 2022.09.02. at 19:57

  A kormány három fő célt tűzött ki az egészségügyben, ezek közül a legfontosabb az egészségben eltöltött életévek számának növelése – közölte a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára csütörtökön Budapesten.     Takács Péter a Mit kell tudni az egészségügyi rendszer fejlesztéséről? című beszélgetésen jelezte, hogy a trend jó, de tovább akarják közelíteni a magyar adatokat az európai The post Államtitkár: a kormány célja az egészségben eltöltött életévek számának növelése appeared first on Hírterjesztő.

 • Koronavírus – Az EU a járvány őszi és téli hullámaira való felkészülés fokozást sürgeti
  by hirterjeszto on 2022.09.02. at 19:49

  Az Európai Bizottság intézkedéseket javasolt pénteken, köztük az oltási kampányok fokozását és az egészségügyi rendszerek felkészítését, hogy az őszi és téli időszakban elkerülhető legyen a koronavírus-fertőzés európai esetszámainak újabb emelkedése.     Az uniós bizottság által javasolt, a világjárvány jövőjét és a lakosság immunitási szintjét a remények szerint meghatározó intézkedések célja az oltóanyagok The post Koronavírus – Az EU a járvány őszi és téli hullámaira való felkészülés fokozást sürgeti appeared first on Hírterjesztő.

 • Franciaországban a gáztározók töltöttsége 92 százalékos és valamennyi atomerőmű működni fog télen
  by MTI on 2022.09.02. at 18:28

  Elérte a novemberre előírt 92 százalékot a gáztározók töltöttsége Franciaországban, a EDF energetikai vállalat jelezte, hogy valamennyi atomerőmű működni fog télen – jelentette be  Agnes Pannier-Runacher, az energetikai átállásért felelős kormánytag pénteken.     “Az orosz gázszállítás nem állt le teljesen, csak nagyon alacsony szinten van, … de a kormány hónapok óta készül The post Franciaországban a gáztározók töltöttsége 92 százalékos és valamennyi atomerőmű működni fog télen appeared first on Hírterjesztő.

 • István király nem üzent nekünk semmit
  by hirterjeszto on 2022.08.23. at 17:39

  Földes Péter Most, hogy a kormány, hallgatva az időjárásra, egy héttel elhalasztotta az Európa legnagyobb tűzijátékának kikiáltott pénzpocsékolást, s innentől már majdnem minden magyar választó tudja, hogy nem a nyuszi tojja a piros tojást, valamint nem a Jézuska csempészi a fa alá az ajándékokat, elárulhatom a nagyközönségnek, hogy Szent István The post István király nem üzent nekünk semmit appeared first on Hírterjesztő.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .