A legendás vadnyugat címmel nyílik kiállítás június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján a szegedi Móra Ferenc Múzeumban – jelentette be Fogas Ottó szerdán a helyszínen.

    A muzeológus a tárlatról rendezett sajtótájékoztatón elmondta, az anyag gerince az Egyesült Államokból, Oklahomából, a legnagyobb vadnyugati múzeumból érkezik majd Szegedre.
    A mintegy 600 négyzetméteres, a múzeum szinte összes termét betöltő kiállítás a többi közt az 1850-től 1900-ig terjedő időszak cowboyainak és indiánjainak szokásait, munkáját mutatja majd be. Láthatóak lesznek komplett viseletek, nyergek, fegyverek, lasszók, indiánok fejdíszei, békepipái – közölte a szakember.
   

 A tárlat rendezése során törekszenek arra, hogy felelevenítsék a látogatónak a korszakhoz kapcsolódó legendákat is – mondta Fogas Ottó, aki úgy fogalmazott, a negyven év fölötti korosztály elsősorban Karl May regényeiből ismeri a cowboyok és indiánok világát. Így megidézik a témával foglalkozó filmeket, de a magyar „indiánokat” is a múlt század utolsó harmadából.


    A kiállítás összeállítása során a Móra múzeum segítséget kap más hazai közgyűjteményektől is: így érkeznek tárgyak a Néprajzi Múzeumból vagy a győri Xantus János Múzeumból és magángyűjteményekből is. A tárlat egyik Magyarországról érkező érdekessége Xantus János puskája, egy Henry-karabély lesz. Az etnológus, természettudós német nyelven megjelent, amerikai utazásait feldolgozó emlékiratai Karl May műveinek egyik forrásául szolgálhattak, az író pedig róla mintázhatta Old Shatterhand alakját – mondta az igazgató.

Címlapfotó: Volt egyszer egy Vadnyugat

Hírterjesztő Gazdaság, közélet kultúra, szórakozás

 • Emlékpad Kóbor János emlékére
  by hirterjeszto on 2023.05.29. at 08:20

  Őrsi Gergely Az Omega rajongók kezdeményezésére május 17-én emlékhelyet állított Budapest II. kerületének önkormányzata Kóbor János tiszteletére a Modori utca The post Emlékpad Kóbor János emlékére appeared first on Hírterjesztő.

 • Budafok-Tétény polgármesterének kezdeményezésére összefogtak a kormánypárti kerületvezetők a szakrendelőkért
  by hirterjeszto on 2023.05.29. at 07:55

  Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere és a többi kerületvezető személyesen egyeztetett Takács Péter egészségügyi államtitkárral, valamint levélben fordultak Jenei Zoltán országos The post Budafok-Tétény polgármesterének kezdeményezésére összefogtak a kormánypárti kerületvezetők a szakrendelőkért appeared first on Hírterjesztő.

 • Lavrov: elfogadhatatlan eszkaláció Kijev F-16-osokkal való ellátása
  by hirterjeszto on 2023.05.28. at 18:00

  Az ukrajnai konfliktus elfogadhatatlan eszkalációjának nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap a nyugati országoknak azt a tervét, hogy F-16-os vadászgépeket The post Lavrov: elfogadhatatlan eszkaláció Kijev F-16-osokkal való ellátása appeared first on Hírterjesztő.

 • Tudományos-fantasztikus gyereknap a Margitszigeten
  by hirterjeszto on 2023.05.28. at 14:00

  Gyereknapi programajánlat minden gyereknek és az egész családnak! 2023. május 28. (vasárnap) 10-18 óráig Margitszigeti Szabadtéri Színház rendezésében Gyereknapi programajánlat The post Tudományos-fantasztikus gyereknap a Margitszigeten appeared first on Hírterjesztő.

 • Közmédia? A fenét!
  by hirterjeszto on 2023.05.24. at 08:55

  Karácsony Gergely Nézem, olvasom az újabb bizonyítékát a köztévé manipulációjának, hogyan hazudnak a kormánynak és a Fidesznek tetsző módon Budapestről, The post Közmédia? A fenét! appeared first on Hírterjesztő.

5180Újra szól a hatlövetű

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .