A legendás vadnyugat címmel nyílik kiállítás június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján a szegedi Móra Ferenc Múzeumban – jelentette be Fogas Ottó szerdán a helyszínen.

    A muzeológus a tárlatról rendezett sajtótájékoztatón elmondta, az anyag gerince az Egyesült Államokból, Oklahomából, a legnagyobb vadnyugati múzeumból érkezik majd Szegedre.
    A mintegy 600 négyzetméteres, a múzeum szinte összes termét betöltő kiállítás a többi közt az 1850-től 1900-ig terjedő időszak cowboyainak és indiánjainak szokásait, munkáját mutatja majd be. Láthatóak lesznek komplett viseletek, nyergek, fegyverek, lasszók, indiánok fejdíszei, békepipái – közölte a szakember.
   

 A tárlat rendezése során törekszenek arra, hogy felelevenítsék a látogatónak a korszakhoz kapcsolódó legendákat is – mondta Fogas Ottó, aki úgy fogalmazott, a negyven év fölötti korosztály elsősorban Karl May regényeiből ismeri a cowboyok és indiánok világát. Így megidézik a témával foglalkozó filmeket, de a magyar „indiánokat” is a múlt század utolsó harmadából.


    A kiállítás összeállítása során a Móra múzeum segítséget kap más hazai közgyűjteményektől is: így érkeznek tárgyak a Néprajzi Múzeumból vagy a győri Xantus János Múzeumból és magángyűjteményekből is. A tárlat egyik Magyarországról érkező érdekessége Xantus János puskája, egy Henry-karabély lesz. Az etnológus, természettudós német nyelven megjelent, amerikai utazásait feldolgozó emlékiratai Karl May műveinek egyik forrásául szolgálhattak, az író pedig róla mintázhatta Old Shatterhand alakját – mondta az igazgató.

Címlapfotó: Volt egyszer egy Vadnyugat

Hírterjesztő Gazdaság, közélet kultúra, szórakozás

 • A hamburger és az infláció
  by hirterjeszto on 2023.11.22. at 13:24

  Ki gondolta volna, hogy a kakaós csiga és a hamburger is ott lapult a gyerekek inflációs kosarában? Eddig. A K&H The post A hamburger és az infláció appeared first on Hírterjesztő.

 • Miért csúsztat a Mi Hazánk?
  by hirterjeszto on 2023.11.09. at 19:20

  A Mi hazánk és azon belül Dúró Dóra petíciót nyújtott be, amiben úgy állítják be, hogy a WHO bármilyen diktatórikus The post Miért csúsztat a Mi Hazánk? appeared first on Hírterjesztő.

 • Motorizált lamellás pergola
  by hirterjeszto on 2023.11.09. at 12:31

  Szponzorált tartalom A motorizált lamellás pergola kitűnő kiegészítője a kerteknek, mivel praktikusak és esztétikailag is vonzóak. Ezeknek a pergoláknak a The post Motorizált lamellás pergola appeared first on Hírterjesztő.

 • Videón a korvettet ért támadás
  by hirterjeszto on 2023.11.08. at 09:57

  Az orosz VK közösségi oldalon jelent meg ez a videó, ami egy rakéta becsapódását veszi filmre az Aszkold osztályú rakétás The post Videón a korvettet ért támadás appeared first on Hírterjesztő.

 • Megértették
  by hirterjeszto on 2023.11.08. at 09:47

  A háborúk világa, a világ háborúi Az izraeli hadsereg által nyitott humanitárius folyosón az adott időzónában tömegével indultak a még The post Megértették appeared first on Hírterjesztő.

5180Újra szól a hatlövetű

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .