Két esetben is veszélyes hulladék szabálytalan kezelése miatt emeltek vádat Heves megyében – közölte a megyei főügyészség sajtószóvivője kedden az MTI-vel.

    Konkoly Thege László tájékoztatása szerint az egyik vádirat szerint egy tiszanánai férfi mintegy 40 tonnányi veszélyes hulladékot vitetett Eger külterületére.
    A 30 éves, többszörösen büntetett vádlott 2019 nyarán 3,5 millió forint értékű vállalkozói szerződést kötött egy céggel, ebben vállalta: kitakarítja annak egri telephelyét és az átválogatás, tereprendezés után keletkező hulladékot elszállíttatja egy hulladéklerakóba. A mintegy 40 tonnányi veszélyes hulladékot azonban végül a település külterületére, egy beépítetlen területre vitette.
    Az illegálisan, a telektulajdonos önkormányzat engedélye nélkül elhelyezett hulladék kátrányos lemezt, aszfaltot, olajos kannákat, festékes flakonokat, vödröket, hajtógázas flakonokat és hullámpalát is tartalmazott, ezek veszélyes hulladéknak minősülnek. Elszállíttatásuk az önkormányzatnak később 160 ezer forintjába került.
    A szóvivő jelezte: a másik ügy vádiratának lényege, hogy egy férfi 2019 januárjától illegális autóbontót működtetett egy Heves megyei településen. E célra használt garázsában nem biztosította a közegészségügyi, környezetvédelmi, vízvédelmi, tűz-, baleset- és munkavédelmi előírásokban szereplő feltételeket. A bontásból megmaradt, használhatatlan, törött műanyag alkatrészeket, üléseket, gumikat pedig – részben közterületen – rendszeresen elégette.
    A vádlott ezzel figyelmen kívül hagyta, hogy a gépkocsik a megbontásuktól kezdődően veszélyes hulladéknak minősülnek, mivel rákkeltő, mérgező, a környezetre és az emberi egészségre ártalmas anyagokat tartalmaznak – tette hozzá Konkoly Thege László.
    Közölte: az ügyészség a 40 tonna veszélyes hulladékot szabálytalanul elhelyező férfi esetében végrehajtandó, az illegális autóbontó üzemeltetőjével szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól. Emellett a bűnügyi költségek megfizettetése mellett mindkét ügyben vagyonelkobzást javasolt az elkövetőkkel szemben.

Címlapfotó: illusztráció

Hírek Magyarország Magyarország hírei egy helyen

  • Újdonságnak számító eljárással gyógyítanak egyes daganatos betegségeket Pécsen
    by MTI on 2022.09.25. at 10:38

    A javarészt gyomor-bél-hasnyálmirigy kiindulású, előrehaladott stádiumú, nem műthető, áttétes tumorok okozta megbetegedésben szenvedőket egy Magyarországon újdonságnak számító eljárással kezelhetik a jövőben a baranyai megyeszékhelyen – tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kedden az MTI-t.     Az úgynevezett neuroendokrin daganatok által okozott megbetegedések kezelését segíti a korábban csak külföldön, ez év tavaszától Magyarországon, The post Újdonságnak számító eljárással gyógyítanak egyes daganatos betegségeket Pécsen appeared first on Hírek Magyarország.

  • Műkorcsolya- és kerékpáros pumpapályát, új kerékpárutat kap Medgyesegyháza 400 millióért
    by megyeinfo on 2022.09.21. at 08:58

    Több mint négyszázmillió forint uniós támogatást nyert el a Békés megyei Medgyesegyháza egy komplex fejlesztéssorozat kivitelezésére – tájékoztatta az önkormányzat közleményben az MTI-t.     Mint írják, a 411 millió forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyerték el.    Az összegből több fejlesztést terveznek a dél-békési, mintegy 3 500 lakosú, The post Műkorcsolya- és kerékpáros pumpapályát, új kerékpárutat kap Medgyesegyháza 400 millióért appeared first on Hírek Magyarország.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .