Az Arcanummal kötött együttműködésünk keretében elindítottuk a “Digitális Történelem” blogunkat, az elmúlt 250 év feldolgozott és digitalizált sajtó anyagjaival.

SZABAD NÉP 1945. március III. éf. I. szám Vasárnap


Általános angolszász támadás a Ruhrvidék ellen


(Moszkva, március 24.)

A Szovjet Tudósító Iroda szombat este külön jelentésben közölte Sztálin tábornagy napi parancsát, melyet a harmadik ukrán hadsereg parancsnokához, Tolbuchin tábornagyhoz, valamint vezérkari főnökéhez, Ivanov altábornagyhoz intézett.

Sztálin marsall napiparancsában közli, hogy a harmadik ukrán arcvonal csapatai Budapesttől délnyugatra 11 német páncélos hadosztály támadásainak visszaverése közben védelmi harcban felmorzsolták ezeket a páncélosokat, majd maguk átmentek támadásba és szétverték a német páncélos erőket. A megindított offenzíva eredményeképp a Vörös Hadsereg csapatai százhetven kilométeres arcvonalszakaszon hetven kilométeres mélységben vonultak előre és elfoglalták Veszprém, Székesfehérvár, Mór, Zirc és Enying városokat, valamint 350 további helységet.

Mert a történelem nem lenne számodra ismert, ha nem lenne az arcanum.com az Arcanum adatbázisa

Tolbuchin tábornagy seregei a támadás során hatezer német tisztet és katonát ejtettek foglyul-745 harckocsit és rohamlöveget semmisítettek meg, illetve zsákmányoltak. Ezenkívül több mint 300 löveg és rengeteg más hadianyag került kezükbe. A harmadik arcvonal csapatainak fényes győzelmét Moszkva szombat este kettőszázhaszonnégy ágyú húsz serifiével ünnepelte.

A magyarországi győzelemről szóló napiparancs után Sztálin tábornagy egy második napiparancsot intézett az 1. ukrán hadsereg parancsnokához, Konyev marsalihoz és ennek vezérkari főnökéhez, Szokolovszky tábornmhoz. A napiparancs szerint az 1. ukrán arcvonal csapatai tovább folytatták offenzívájukat és március 24-én az Odera folyótól nyugatra elfoglalták Neisse és Reehschutz városokat, az ellenség erősen kiépített védelmi támaszpontjait. Ezt a győzelmet Moszkva 124 ágyú tizenkétszeres sortüzével ünnepli.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .